Goede begeleiding

Het is in uw belang dat u bij de afwikkeling van het huwelijk wordt begeleid door een gespecialiseerde familierechtadvocaat. Aarzel dan ook niet om contact op te nemen met een van onze echtscheiding specialisten.

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis in uw leven en dat maakt veel emotie los. Naast de emotionele verwerking en het regelen van praktische zaken zitten er ook veel juridische kanten aan een echtscheiding die geregeld moeten worden. 

Wat moet er geregeld worden?

Wie gaat wanneer voor de kinderen zorgen? Bij wie zijn de kinderen ingeschreven? Hoe worden de kosten voor de kinderen door de ouders na de scheiding gedragen? En wat als er iets verandert in de woonsituatie? Alle belangrijke zaken over de kinderen moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Dat schrijft de wet voor.

Is er reden om partneralimentatie te betalen en zo ja hoeveel? Of kunt u zelf helemaal in uw levensonderhoud voorzien? Wat kun je daar allemaal over afspreken? Wie blijft er in het echtelijke huis wonen of moet het worden verkocht? Of zijn er ook nog andere mogelijkheden?

Hoe wordt de gemeenschap van goederen verdeeld of hoe worden de huwelijkse voorwaarden afgewikkeld. Is er pensioen opgebouwd en hoe wordt dat verdeeld? Welke fiscale kanten zitten er allemaal aan de onderwerpen waarover afspraken moeten worden gemaakt?

Mediation of overlegscheiding

Kortom: veel vragen die beantwoord moeten worden in een moeilijke tijd. Daarvoor hebt u voorlichting en bijstand van een advocaat nodig. U kunt kiezen voor overleg door samen met een advocaat-mediator in zee te gaan (mediation) of door ieder een eigen advocaat te kiezen die met u gaat overleggen (overlegscheiding). U kunt ook kiezen voor uw eigen advocaat waarmee u samen gaat bespreken welke weg u zult gaan. De echtscheidingsspecialisten van de Advocaten Unie zijn zich hiervan bewust en staan klaar u bij te staan bij de juridische afwikkeling van het huwelijk.

Procedure

Een echtscheiding kan alleen door een advocaat bij de rechter worden gevraagd. Dat kan een van de echtgenoten vragen maar u kunt het ook samen vragen in een zogenaamd gemeenschappelijk verzoek. Een verzoek tot echtscheiding wordt alleen door de rechter behandeld als er een ouderschapsplan is of in ieder geval door de ouders is geprobeerd om daarover te praten en dat te maken.

Als de echtscheiding is uitgesproken moet die nog worden ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar u trouwde. Als dat is gebeurd is de echtscheiding een feit.